300x200

Έρχονται εντός της εβδομάδας τα πρώτα νομοσχέδια

Μετά από ένα διήμερο έντονων εσωκομματικών διεργασιών αρχίζει μια εβδομάδα κατάθεσης νομοθετημάτων για το Μέγαρο Μαξίμου. Με ένα μπαράζ νομοσχεδίων επιχειρεί να περάσει στην ουσία της διακυβέρνησης, ενώ παράλληλα στέλνει και ένα μήνυμα στο εξωτερικό πως η κυβέρνηση «έχει πιάσει δουλειά»

Τέσσερα νομοσχέδια έχει ήδη έτοιμα στο συρτάρι της η κυβέρνηση γι’ αυτή την εβδομάδα, τα  οποία αναμένεται να λειτουργήσουν εκτονωτικά στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ την ίδια ώρα το μήνυμα που θα σταλεί στις Βρυξέλλες είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου, όπως μένει πιστό στις εξαγγελίες του έτσι θα μείνει πιστό και στις δεσμεύσεις του.

Αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης

Μέσα στην ημέρα στη Βουλή θα έρθει το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο αποτέλεσε και το βασικό κορμό των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά και το πρόγραμμα στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων.

Προστασία Α΄ κατοικίας

Εκτός απροόπτου μέσα στην ημέρα θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

ΕΡΤ

Την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ που θα περιέχει μεταξύ άλλων την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων της 11ης Ιουνίου του 2013. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν θα υπάρξει αύξηση του ανταποδοτικού τέλους προκειμένου να καλυφθούν όποιες ανάγκες παρουσιαστούν, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, προκειμένου, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, να ανακουφιστούν 3,7 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα, αλλά και πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που μέσα στην κρίση έφτασαν να χρωστούν 5.000 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει και η ρύθμιση για τις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και η άρση του διαρκούς αυτοφώρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το δημόσιο έως 50.000 ευρώ.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα υπάρχει και ρύθμιση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ επανέρχεται αναδρομικά το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ.

Ο απόηχος της Κεντρικής Επιτροπής

Μπορεί η πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, όμως η κριτική που υπήρξε για τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αλλά και η δυναμική των 68 «ΝΑΙ» στην τροπολογία της Αριστερής Πτέρυγας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, σίγουρα έστειλαν αρκετά μηνύματα για το περιθώριο των ελιγμών που έχει το Μέγαρο Μαξίμου.

Η Αριστερή Πλατφόρμα ουσιαστικά εμφανίζεται συμπαγής με μια μικρή αύξηση των δυνάμεων της και στην εκλογή του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, με τον Αλέκο Καλύβη να λαμβάνει 64 ψήφους. Υπενθυμίζεται πως από τα 201 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος τα 60 είχαν κατέβει υποψήφιοι το καλοκαίρι του 2013 με το ψηφοδέλτιο που είχε διαμορφώσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

Πολλά περιθώρια για ερμηνείες, πάντως, μπορούν να δοθούν και για τα 32 λευκά που καταγράφηκαν κατά τη ψηφοφορία στην εκλογή του Γραμματέα, ενώ σε υψηλό ποσοστό ήταν και η αποχή στη ψηφοφορία για την τροπολογία της Αριστερής Πτέρυγας με 36 μέλη να απουσιάζουν.

Τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο, στη νέα πολιτική γραμματεία οι συσχετισμοί γέρνουν υπέρ της πλειοψηφίας.

Το ενιαίο ψηφοδέλτιο έλαβε 110 ψήφους και εξέλεξε 6 μέλη: Νάσο Ηλιόπουλο, Πάνο  Λάμπρου, Γιάννη Μπουρνούς, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Παναγιώτη Ρήγα και Ράνια Σβίγκου.

Το ψηφοδέλτιο της Αριστερής Πλατφόρμας έλαβε 63 ψήφους και εξέλεξε τέσσερα μέλη: Αλέκο Καλύβη, Στάθη Λεουτσάκο, Αντώνη Νταβανέλο και Σόφη Παπαδόγιαννη.

Το ψηφοδέλτιο που κατέβασε η τάση της ΚΟΕ πήρε 21 ψηφοδέλτια και εκλέχτηκε ο Ρούντι Ρινάλντι.

Στην πολιτική γραμματεία θα συμμετέχει επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Τάσος Κορωνάκης.

Αντώνης Αντζολέτος

News247.gr

Μάρτιος 02 2015 07:21