300x200

Αγώνας δρόμου για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών

Γνωρίζοντας ότι ο μήνας που μπήκε είναι πολύ δύσκολος στην κυβέρνηση ψάχνουν τρόπους ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ρευστότητα του Ελληνικού δημοσίου

Αντώνης Αντζολέτος

News247.gr

Μάρτιος 04 2015 07:08

Το «ζεστό» χρήμα είναι το μεγάλο ζητούμενο για την κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εταίρους, αλλά και με επενδυτές για τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου.

Ο Μάρτιος εξελίσσεται σε ένα μήνα «φωτιά», καθώς την Παρασκευή θα πρέπει να καταβληθούν 1,4 δισ. ευρώ, αφού λήγουν εξάμηνα έντοκα γραμμάτια, 298 εκατομμύρια ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ από τις 13-20 Μαρτίου θα πρέπει να εξασφαλιστούν 3,2 δισεκατομμύρια.

Όλη τη χθεσινή ημέρα υπήρξε σε εξέλιξη ένα «παζάρι» μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των ασφαλιστικών ταμείων για την οικειοθελή επένδυση τραπεζικών διαθεσίμων και ομολόγων σε κρατικά ρέπος. Το πρώτο «ΟΧΙ» ήρθε από τον ΟΑΕΔ, ενώ χρόνο προσπαθεί να κερδίσει και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου θα συζητήσει εντός των προσεχών ημερών το ενδεχόμενο επένδυσης 80 εκατομμυρίων ευρώ. Κρούση έγινε και στον ΟΓΑ, με την διοίκηση, όμως να εμφανίζεται επιφυλακτική.

Αυτό, πάντως που διαμηνύουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές είναι πως θα πληρωθούν όλες οι οφειλές στο χρόνο τους, ώστε να εξασφαλιστεί το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου, αλλά και να μην προκύψει κανένα πρόβλημα ούτε με τους πιστωτές, ούτε στο εσωτερικό της χώρας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν πως κινούνται με γοργούς ρυθμούς, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εισροής χρημάτων στα ταμεία του δημοσίου και μέσα από τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στο τραπέζι έχει πέσει σύμφωνα με πληροφορίες και η άντληση 1,5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2,2 δισ. ευρώ του «Πράσινου Ταμείου» που είναι δεσμευμένο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι έξι μεταρρυθμίσεις του Γιάνη Βαρουφάκη

Ο υπουργός Οικονομικών ετοιμάζεται να πάει στο Eurogroup της Δευτέρας με μια σειρά μέτρων τα οποία θα είναι κοστολογημένα. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές οι έξι μεταρρυθμίσεις με τις οποίες ξεκινά η κυβέρνηση τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι:

1./2. Ανθρωπιστική κρίση – Διοικητική μεταρρύθμιση

Οι δύο πρώτες μεταρρυθμίσεις πηγαίνουν «πακέτο» τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για μια προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση – στέγαση – ενεργειακή επάρκεια), που θα συνδυαστεί με την διοικητική μεταρρύθμιση μέσω της έξυπνης κάρτας. Τα χρήματα των πολιτών, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα «μπαίνουν» στην έξυπνη κάρτα, μέσω της οποίας θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει τις συναλλαγές του στο σούπερ μάρκετ, σε εμπορικά καταστήματα, ή ακόμα και στο νοσοκομείο αν χρειαστεί. Η διασύνδεση των υπηρεσιών θα παρέχει απίστευτες ευκολίες, ενώ η έξυπνη κάρτα του πολίτη θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για φορολογικές εκκρεμότητες.

3. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία

Στόχος της κυβέρνησης είναι ο απεγκλωβισμός και επανένταξη των εκατομμυρίων οφειλετών στην φοροδοτική διαδικασία με τρόπο, όμως που να βοηθά στην δημιουργία της φορολογικής συνείδησης. Όπως επισημαίνεται δεν «κουρεύεται» το οφειλόμενο ωράριο και θα επιβραβευθούν οι συνεπείς πολίτες

Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να έλθει προς ψήφιση στη Βουλή αμέσως μετά το Eurogroup.

4. Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης

5. Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου

Είναι ένα σώμα που είχε αδρανοποιηθεί και τώρα επανέρχεται στη «δράση» ξεκινώντας μια σειρά από ελέγχους.

6. Νέο ελεγκτικό σώμα στοχευμένων φορολογικών ελέγχων

Θα είναι ένα ευέλικτο σώμα που θα αποτελείται αυστηρά από προσωρινούς ελεγκτές έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα διαφθοράς.