300x200

Το «κρυφό χαρτί» του ΣΔΟΕ στη μάχη της φοροδιαφυγής

Πώς η εφορία μπορεί πλέον να εντοπίζει φοροφυγάδες. Οι κινήσεις που ξεκλείδωσαν τα στοιχεία για τις καταθέσεις και έδωσαν όπλα στους ελεγκτές. Τα μυστήρια του «Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών» και τα λαβράκια των ελέγχων.

 

Οι κρυφές καταθέσεις βρίσκονται σε κίνδυνο. Αν τα προηγούμενα χρόνια κλέβατε την εφορία και τα βάζατε στην τράπεζα με το σκεπτικό «σιγά μην τα βρουν», τώρα ενδεχομένως να είναι αργά.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων του ΣΔΟΕ είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν ότι αν ένας στόχος υπηρετείται με σχέδιο και συνεχίζεται, ασχέτως αλλαγής κυβέρνησης, μπορεί να αποδώσει καρπούς στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Για την Ιστορία, θα γυρίσουμε στις αρχές του 2014: Υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης, ΓΓΔΕ ο Χ. Θεοχάρης. Το σχέδιο είναι του τελευταίου, οι πολιτικοί του «προϊστάμενοι» δεν τον εμποδίζουν. Υπογράφουν την απόφαση με την οποία ενεργοποιείται το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών, το ηλεκτρονικό μάτι των ελεγκτών στις τραπεζικές καταθέσεις.

Μέχρι τότε, αν ήθελε ο φοροελεγκτής να αντιπαραβάλει τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων με τις καταθέσεις του ελεγχόμενου, έπρεπε να κάνει αίτηση στην τράπεζα -όχι σε μία αλλά σε όλες- και να περιμένει ακόμα και μήνες για τα αρχεία.

Με το μητρώο τα πράγματα απλοποιήθηκαν, οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν. Δημιουργήθηκε επί της ουσίας ένα κλειστό κύκλωμα email μέσω του οποίου πιστοποιημένοι ελεγκτές υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτημα στις τράπεζες για άρση τραπεζικού απορρήτου. 

Οι ελεγκτές δεν έχουν on line πρόσβαση στις καταθέσεις. Έχουν όμως στις οθόνες των υπολογιστών τους όμως, μέσα σε 24 ώρες, το πλήρες τραπεζικό προφίλ με όλες τις κινήσεις καταθέσεων σε βάθος δεκαετίας, μέσα σε μία ημέρα από την ώρα που θα ζητήσουν τις πληροφορίες.

Ο Χ. Θεοχάρης έφυγε. Ήρθε η Κ. Σαββαΐδου και έκανε το επόμενο βήμα.

Τον περασμένο Νοέμβριο η ΓΓΔΕ παρέδωσε στο ΣΔΟΕ 65 CD με εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους οι οποίοι την περίοδο 2000-2012 είχαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς περισσότερα από 300.000 ευρώ. Παράλληλα συνέδραμε τους οικονομικούς εισαγγελείς με ομάδα εξειδικευμένων ελεγκτών του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, ενώ μετά από αλλαγή στο νόμο, από τις αρχές του έτους ενεργοποιήθηκε μια νέα διαδικασία: ο εισαγγελέας δίνει την εντολή ελέγχου, οι ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ την τρέχουν και με τα πρώτα ουσιαστικά ευρήματα, χωρίς χρονοτριβή, δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία του «υποψήφιου» φοροφυγά. Βεβαίως έχει το δικαίωμα να προσκομίσει αποδείξεις για τη νομιμότητα των χρημάτων που βρέθηκαν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Σε αυτό το φόντο, ήρθαν χθες τα πρώτα πραγματικά εντυπωσιακά ευρήματα από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ το πρώτο δίμηνο του έτους που αποδεικνύουν ότι το σύστημα διασταύρωσης καταθέσεων – φορολογικών δηλώσεων έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν:

1. Αγρότης. Με το κόλπο των υποτιμολογήσεων κατάφερε να βάλει στην τράπεζα 6.327.842 ευρώ. Τα βρήκε το ΣΔΟΕ αντιπαραβάλλοντας τους τραπεζικούς του λογαριασμούς με τις φορολογικές του δηλώσεις.

2. Κτηματομεσίτης. Με αποδείξεις και τιμολόγια, φαίνεται πως είχε πάρει διαζύγιο. Εντοπίστηκε με αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας κατά 4.687.990 ευρώ.

3. Αστρολόγος. Τα άστρα μάλλον δεν τα διάβασε καλά και εντοπίστηκε με απόκρυψη εισοδημάτων 1.275.062 ευρώ για την περίοδο 2002-2013.

4. Υπάλληλος ΔΕΚΟ. Με το μισθό του από το δημόσιο είναι μάλλον αδύνατο να έβαλε στην τράπεζα 2.193.037 ευρώ από το 2000 έως το 2012.

Μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΣΔΟΕ, τα κλισέ έχουν καταρριφθεί. Την εφορία κλέβει όποιος μπορεί χωρίς επαγγελματικές διακρίσεις. Γιατροί, αγρότες, αστρολόγοι, ανεπάγγελτοι, αλλοδαποί, συνταξιούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι ακόμα και μισθωτοί περιλαμβάνονται στη μακρά λίστα των αποτελεσμάτων.

Ένας μισθωτός εντοπίστηκε με προσαύξηση της περιουσίας του κατά 152.394 ευρώ, συνταξιούχος είχε κρατήσει κρυφά από την εφορία 307.296 ευρώ, τραπεζικός υπάλληλος βρέθηκε με περιουσία μεγαλύτερη από εκείνη που δικαιολογούν οι δηλώσεις του κατά 897.068 ευρώ, ανεπάγγελτος αποκαλύφθηκε με αδικαιολόγητα εισοδήματα 303.164 ευρώ, συνταξιούχος δικηγόρος εντοπίστηκε με προσαύξηση περιουσίας κατά 897.068 ευρώ.

Στα μεγάλα ψάρια ένας μόνο φορολογούμενος μέσα σε τρία χρόνια, από το 2008 έως το 2010, αύξησε τις καταθέσεις του στις τράπεζες κατά 5.609.846 ευρώ. Αν τα χρήματα αυτά προστεθούν στα 4.687.990 ευρώ τα οποία απέκρυψε ένας κτηματομεσίτης, προκύπτει ότι μόνο από τους δύο τους, το ελληνικό δημόσιο έχασε έσοδα πάνω από 4 εκατ. ευρώ.

ΥΓ.: Με απόφαση Σαββαϊδου, το Μητρώο Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών επεκτείνεται άμεσα σε τοκοχρεολυτικές δόσεις πάσης φύσεως δανείων αλλά και σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Παράλληλα οι τράπεζες θα στείλουν αναλυτικά στοιχεία για το 2014 στη ΓΓΔΕ έως το τέλος Μαρτίου.

Συμπέρασμα: Αν θέλουν οι πολιτικοί και αφήνουν και τους ημιαυτόνομους ΓΓΔΕ να κάνουν –εφόσον την κάνουν σωστά- τη δουλειά τους, η φοροδιαφυγή μπορεί να χτυπηθεί. Όχι αύριο, αλλά μπορεί.

Πηγή : euro2day.gr

Έλενα Λάσκαρη