300x200

Τα ρομπότ ήδη παίρνουν τη δουλειά σας!

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ:  ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

Fortunegreece.com

06/03/2015 11:00:32 μμ


Γίνονται ρεπόρτερ, οικονομικοί αναλυτές, νομικοί βοηθοί και αναισθησιολόγοι. Και συμβαίνει τώρα.

Αν και τα ρομπότ στη βιομηχανία υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, η σκέψη ήταν πάντα πως οι δουλειές γραφείου ή οι εργασίες που απαιτούν εκπαίδευση και γνώσεις ήταν άτρωτες στην έλευση της τεχνητής νοημοσύνης. Όχι πια.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης προβλέπουν πως το 47% όλων των θέσεων εργασίας (ανεξαρτήτως κλάδου) θα έχουν «καταληφθεί» από υπολογιστές μέχρι το 2033.

Μέχρι σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας άλλαζε τη φύση της εργασίας, καταργούσε κάποιες θέσεις ενώ ταυτόχρονα δημιουργούσε άλλες. Η ισορροπία ήταν αδιατάρακτη. Αυτό που αλλάζει σήμερα, όπως σημειώνει ο Leigh Watson Healy, επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας ερευνών Outsell, είναι πως «ο ρυθμός της αλλαγής μαζί με την έλευση του big data δημιούργησαν ανάγκες κατανόησης και ανάλυσης στις οποίες μόνο μηχανές μπορούν να ανταποκριθούν. Η συνταγή σύμφωνα με την οποία πάντα οι άνθρωποι θα ήταν απαραίτητοι για το πιο δύσκολο πνευματικό κομμάτι ίσως δεν ισχύει πια».

Παρόμοια άποψη έχει και ο ερευνητής του ΜΙΤ Matt Beane. «Τα σενάρια καταστροφής δείχνουν πολύ σοβαρά. Από εδώ και πέρα οι αλλαγές θα είναι πολύ-πολύ γρήγορες, με ρυθμό πολύ ταχύτερο από εκείνον που μπορούμε να ανταποκριθούμε».

Ακραία, αλλά χαρακτηριστικά παραδείγματα; Η εταιρεία μεταφορών FedEx ελπίζει πως μέχρι το 2020 θα πετάει και θα ελέγχει τα αεροσκάφη της ως drones, χωρίς κανέναν άνθρωπο σε αυτά, μέσω ενός κέντρου ελέγχου όπου ελάχιστοι χειριστές θα επιβλέπουν τις πτήσεις εκατοντάδων αεροπλάνων. Η εταιρεία Grishin Robots αναπτύσσει software που θα διδάσκει μαθηματικά σε παιδιά.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: με τι θα μοιάζει το μέλλον μας; Μια λαμπρή εποχή για την ανθρωπότητα στην οποία όλες οι κοπιώδεις εργασίες θα γίνονται από ρομπότ και εμείς θα ασχολούμαστε με τη φιλοσοφία και την πρόοδο, ή μια παραλλαγή του σύμπαντος του Terminator με τα ρομπότ να κυριαρχούν και να θέλουν να μας εξαφανίσουν; Προφανώς, κάτι ενδιάμεσο θα συμβεί, το θέμα είναι προς τα πού θα κλίνει.

Στο μεταξύ, η «εισβολή» έχει ήδη αρχίσει

Αθλητικοί και οι οικονομικοί ρεπόρτερ
Το Associated Press χρησιμοποιεί ένα αυτόματο σύστημα σύνταξης ειδήσεων οι οποίες έχουν τυπικά και επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά, όπως εκείνες περί corporate earnings. Οι φράσεις-κλειδιά είναι εκεί, όπως και τα νούμερα. Το σύστημα έχει μάθει να τα μετατρέπει σε αφήγηση χωρίς λάθη.

Το αθλητικό τμήμα του Associated Press γράφει με παρόμοιο τρόπο ειδήσεις για αθλητικά γεγονότα που αφορούν περιορισμένο κοινό, έτσι ώστε το προσωπικό του να ασχολείται με τα σημαντικότερα.

Online Marketing
Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό email για να προκαλέσεις το ενδιαφέρον του αγοραστή; Ποιος τίτλος προκαλεί τη μεγαλύτερη ανταπόκριση; Η εταιρεία software ομιλίας Persado προσφέρει ήδη σε εταιρείες όπως η Citi και η Neiman Marcus τη δυνατότητα αυτόματης συγγραφής των μηνυμάτων τους.

Παράλληλα, υπολογιστές ήδη αναλαμβάνουν την έρευνα και τοποθέτηση διαφημίσεων σε online ή έντυπο περιεχόμενο, αναλύοντας χιλιάδες παραμέτρους σε ελάχιστο χρόνο στοχεύοντας καλύτερα και πετυχαίνοντας καλύτερο αποτέλεσμα.

Αναισθησιολόγοι, χειρουργοί και διαγνώστες
Το σύστημα Sedasys της Johnson & Johnson παρέχει αναισθησία σε απλές επεμβάσεις -όπως η κολονοσκόπηση- και στις ΗΠΑ οι αρχές έχουν δώσει την άδεια να μην χρειάζεται αναισθησιολόγος κατά τη χρήση του.

Υπολογιστές που «βλέπουν» ακτινογραφίες και αξονικές έχουν ακρίβεια στη διάγνωση των ασθενειών μέχρι και 90% επειδή έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα αρχεία όλων των εξετάσεων για σύγκριση, κάτι που κανείς γιατρός δεν μπορεί να έχει στο μυαλό του. Μόνο για την ενημέρωσή ενός γιατρού στα τελευταία medical data θα απαιτούνταν 160 ώρες κάθε εβδομάδα.

Τα ρομπότ έχουν ήδη μπει στο χειρουργείο, αλλά η προφανής εξέλιξη θα είναι να πραγματοποιούν μόνα τους απλές επεμβάσεις, όπως η αφαίρεση όγκων από τους ιστούς. Επίσης, ήδη υπάρχει στην αγορά ρομπότ εμφύτευσης τριχών και αυτόματο ρομποτικό σύστημα για ράμματα.

Νομικές εργασίες
Οι μεγάλες υποθέσεις απαιτούν έρευνα και ανακάλυψη στοιχείων σε χιλιάδες ή και εκατομμύρια έγγραφα. Αυτές τις δουλειές τις κάνουν οι νομικοί βοηθοί (paralegals) ή οι ασκούμενοι δικηγόροι. Όμως υπάρχουν ήδη συστήματα που ερευνούν συνδυαστικά σε έγγραφα, email, βάσεις δεδομένων, νομολογίες κ.α. για να βρουν αυτό που ψάχνει ο δικηγόρος. Στο κοντινό μέλλον ο υπολογιστής θα μπορεί να συντάσσει περιλήψεις της υπόθεσης ή drafts.

Οικονομικοί αναλυτές
Όταν όλη η οικονομική πληροφορία του κόσμου κυκλοφορεί ελεύθερα (ή και με πληρωμή) στο διαδίκτυο, γιατί να μην την εκμεταλλευτείς προς όφελος της επένδυσής σου;

Μέχρι σήμερα κάθε επενδυτής στηρίζεται στον προσωπικό του σύμβουλο, από τον οποίο περιμένει να γνωρίζει τα πάντα. Όμως αυτό δεν είναι πια δυνατόν, η πληροφορία είναι πάρα πολλή και η ταχύτητα με την οποία αλλάζουν όλα ασύλληπτη.

Με τη χρήση αλγορίθμων και ειδικού software όπως το SigFig, νεώτεροι επενδυτές ή όσοι δεν έχουν πολύπλοκες ανάγκες, μπορούν εύκολα πια να πάρουν μια κατανοητή εικόνα του επενδυτικού περιβάλλοντος και να μια σαφή συμβουλή, χωρίς να χρειάζονται έναν άνθρωπο-συνεργάτη να τους πει τι να κάνουν.