300x200

Η λίστα μεταρρυθμίσεων που… αναμένεται

Της Δήμητρας Καδδά

Αποκρατικοποιήσεις, τράπεζες, ασφαλιστικό, μεταρρυθμίσεις βάση προτάσεων του ΟΟΣΑ, αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ και άλλες «εκκρεμότητες» του πλαισίου της 20ης Φεβρουαρίου επανέρχονται στο επίκεντρο, μετά την συνάντηση των 7 στις Βρυξέλλες. Ο λόγος για τις αρχικές δεσμεύσεις που αναμενόταν να εξειδικευθούν με την δεύτερη και τρίτη λίστα μεταρρυθμίσεων που ποτέ δεν ήρθαν, με την πλευρά των δανειστών να ασκεί κριτική για χρονοκαθυστέρηση, και την Αθήνα να μιλά για ισχυρές πιέσεις αποκλίσεων από το πλαίσιο της 20ης Φεβρουαρίου.

Μετά την χθεσινή συνάντηση κορυφής, το πλαίσιο της 20ης Φεβρουαρίου επαναβεβαιώθηκε, αλλά πλέον αναμένονται οι ελληνικές θέσεις που θα οδεύσουν στο Eurogroup, με την κυβέρνηση να ξεκινά από σήμερα αγώνα δρόμου με πρώτο σταθμό  το τετ α τετ την Δευτέρα μεταξύ της Angela Merkel και του Αλέξη Τσίπρα. Έναν αγώνα που συνδέεται πρωτίστως με την μεγάλη «έλλειψη» στο αποτέλεσμα της 7μερους: την απουσία απόφασης για χρηματοδότηση….

Οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις
Το πλαίσιο συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου που εγκρίθηκε ως «επαρκές» για την 4μηνη παράταση  έχει πολλές «εκκρεμότητες» σε σχέση με την πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων που εστάλη στις 5 Μαρτίου (σ.σ. με δέσμευση για άλλες δύο λίστες μία εβδομάδα μετά…).

Μεταξύ των πεδίων της πρώτης συμφωνίας που… αναμένονται, περιλαμβάνονται:
·         Μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης. Μέτρα για την ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών. Εξάλειψη των «παραθύρων»  πρόωρων συνταξιοδοτήσεων συγκεντροποίηση  στα συνταξιοδοτικά ταμεία, κατάργηση στις χρεώσεις υπέρ τρίτων.

·         Οι τράπεζες θα λειτουργούν στη βάση θεμιτών εμπορικών/τραπεζικών αρχών. Θα αντιμετωπιστούν τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια λαμβάνοντας υπόψη τη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κάθε δυσμενή επίπτωση  στη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης. Εκσυγχρονισμός πτωχευτικού νόμου, αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων.

·         Να μην οπισθογυρίσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Όπου έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής προσφορών, η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με το νόμο. Αναθεώρηση  στις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά και επί της ουσίας.

·         Άρση σε εμπόδια στον ανταγωνισμό σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Καλύτερη διαχείριση της γης με έμφαση σε χωροταξικό σχεδιασμό, χρήση γης, οριστικοποίηση ενός κατάλληλου Κτηματολογίου.

·         Αγορά Εργασίας. Μεταρρυθμίσεις βάση της  βέλτιστης πρακτική της ΕΕ, με  τεχνογνωσία των ILO -  ΟΟΣΑ.  Σταδιακή εισαγωγή «έξυπνης» προσέγγισης στις συλλογικές συμβάσεις. Φιλοδοξία για εξορθολογισμό και, σε βάθος χρόνου, αύξηση κατώτατου μισθού.

·         Μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης

·         Αξιοπιστία των Στατιστικών της ΕΛΣΤΑΤ

Οι μεταρρυθμίσεις προς... εξειδίκευση

Επίσης, στην αρχική  συμφωνία περιλαμβάνονται και πεδία που «αγγίζονται» στην 1η λίστα της 5ης Μαρτίου, αλλά  χρήζουν – σύμφωνα με τους δανειστές – εξειδίκευσης και ενεργοποίησής τους μέσω νομοθετικών παρεμβάσεων. 
Μεταξύ αυτών:

·         Μεταρρύθμιση πολιτικής ΦΠΑ, διεύρυνση ορισμού φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής. Κατάργηση  φορολογικής αμνηστίας. Εξάλειψη σε φορολογικές εξαιρέσεις. Περιουσιολόγιο,
·         Εθνικό Σχέδιο Κατά της Διαφθοράς, λαθρεμπόριο καυσίμων και των προϊόντων καπνού κλπ
·         Ενίσχυση Γενικού Γραμματέα  Δημοσίων Εσόδων -  αύξηση ελέγχων
·         Έλεγχος δαπανών, αναθεώρηση των δαπανών για μη μισθολογικά επιδόματα σε όλο τον δημόσιο τομέα.
·         Εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων. Τροποποιήσεις στον Νόμο για τη Σύνταξη του Προϋπολογισμού. Ενεργοποίηση του υπάρχοντος Δημοσιονομικού Συμβουλίου.



Πηγή:www.capital.gr