Αρνητικό το Euro Working Group στο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή του 1,2 δισ. ευρώ του ΤΧΣ που πέρασε στον EFSF. Την ίδια ώρα η ΕΚΤ αύξησε τον ELA κατά 2.1 δισ.
Την ώρα που το Euro Working Group παρέπεμψε στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF το θέμα της επιστροφής του 1,2 δισ στο ΤΧΣ η ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση του ELA στις ελληνικές τράπεζες κατά 2,1 δισ. ευρώ με απόφαση που ελήφθη αργά το μεσημέρι της Τετάρτης.
Ενώ το Βερολίνο μέσω του εκπροσώπου του Σόιμπλε επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η Γερμανία έθεσε «βέτο» στην επιστροφή του 1,2 δισ . «Δεν βλέπουμε καμία βάση για μια τέτοια αποδέσμευση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας πως ούτως ή άλλως για αυτό θα χρειαζόταν απόφαση του Eurogrpoup.
Τι έγινε στο EuroworkingGroup
Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε λίγo μετά τις 13:00 και εξέτασε το αίτημα επιστροφής του 1,2 δισ. ευρώ από το «μαξιλάρι» των 10,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( ΤΧΣ) που έχει μεταφερθεί στον EFSF/ ESM. Το EuroWorking Group παρέπεμψε στο Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF. Ωστόσο πηγές επιμένουν ότι πέραν των όποιων τεχνικών ζητημάτων η αποδέσμευση του 1,2 δισ ευρώ εξαρτάται και από τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά.
«Το Euroworking Group είχε μία πρώτη συζήτηση σχετικά με το ύψος των ομολόγων που το ΤΧΣ επέστρεψε στο EFSF στα τέλη Φεβρουαρίου. Υπήρξε συμφωνία ότι νομικά δεν υπήρξε επιπλέον ποσό που να εισπράχθηκε από το EFSF. Το EWG θα εξετάσει πώς θα προχωρήσει με αυτό το ζήτημα σε μεταγενέστερο χρόνο», σημείωσε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Για να εγκριθεί το αίτημα του ΤΧΣ χρειαζόταν ομοφωνία, κάτι που όπως φαίνεται δεν επιτεύχθηκε.
Πρώτα το «ναι» από τους θεσμούς και μετά EWG για τη λίστα μεταρρυθμίσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα ήταν αρνητικό και οι προτάσεις που κατατέθηκαν κρίθηκαν ανεπαρκείς καθώς δεν φαίνεται να είναι ακόμα πλήρως ολοκληρωμένες, κοστολογημένες και χρονολογημένες από την ελληνική πλευρά με τους ευρωπαίους να θεωρούν ότι υπάρχουν αρκετές γκρίζες ζώνες.
Πηγές της ευρωζώνης σημείωναν ότι όταν και αν οι τρεις θεσμοί συμφωνήσουν σε έναν ολοκληρωμένο και φιλόδοξο κατάλογο μεταρρυθμίσεων τότε το EWG θα τον εξετάσει και θα ενημερώσει το Eurogroup, καθώς αν η λίστα δεν πάρει το πράσινο φως από τους θεσμούς δεν είναι δυνατόν να συζητηθεί στο EuroWorking Group. Ευελπιστούμε ότι επι αυτής της βάσης οι ελληνικές αρχές μπορούν τις επόμενες βδομάδες να καταλήξουν σε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τους θεσμούς, σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Πρόκειται για έναν ογκώδη κατάλογο μέτρων που θα πρέπει να είναι λεπτομερής και η διαδικασία προβλέπει ότι στη συνέχεια οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αρχίζουν να εφαρμόζουν αυτά τα μέτρα, ενώ θα ακολουθήσει έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς.
Μόνον εφόσον ολοκληρωθούν αυτά τα στάδια μπορεί να αρχίσει η εκταμίευση, αποσαφήνιζαν οι ίδιες πηγές.
Η πορεία των τεχνικών κλιμακίων
Στη συνεδρίαση φέρεται ότι συζητήθηκε και το ζήτημα των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, τα οποία εργάζονται τις τελευταίες ημέρες σε καλύτερο κλίμα συγκεντρώνοντας στοιχεία για τον δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό τομέα. Σύμφωνα με πηγές, οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα είναι «αργές και ασαφείς» και πρέπει να επιταχυνθούν.
«Τίποτα δεν είναι ακόμη οργανωμένο», ανέφερε αξιωματούχος στους Financial Times, προσθέτοντας ότι «οι τεχνικές συζητήσεις εξελίσσονται ακόμη πολύ, πολύ αργά».
Την Tρίτη, ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι η χώρα ξεμένει από ρευστότητα ώς τις 20 Απριλίου, καθώς ο δανεισμός από κρατικούς φορείς δεν μπορεί να συνεχιστεί για περισσότερο από λίγες εβδομάδες.
Την ίδια ώρα πηγές του υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν ότι η συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, ολοκληρώθηκε σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η συζήτηση ήταν εφ' όλης της ύλης καθώς πέραν του ζητήματος της εκταμίευσης του 1,2 δισ.ευρώ που εξετάζεται από τον ESM στις τεχνικές του λεπτομέρειες, συζητήθηκαν επίσης θέματα ρευστότητας, η δημοσιονομική πορεία της χώρας και θέματα μεταρρυθμίσεων.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η επικοινωνία της ελληνικής πλευράς με τεχνικά κλιμάκια συνεχίζεται κανονικά.
Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους, η Ελλάδα έχει μέχρι τη Δευτέρα για να παρουσιάσει το πως θα προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις.
Aύξηση του ορίου έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε κατά 2,1 δισ. το όριο για την έκτακτη ρευστότητα στα 71 δισ. ευρώ από τα 68,9 δισ.
Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2014 οι εκροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες αγγίζουν τα 25 δισ.
Πηγή thetoc.gr