300x200

Διάλογος αλλά και τήρηση δεσμεύσεων

Eτοιμότητα να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση επέδειξαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι δήλωσαν ανοικτοί σε διάλογο, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα.Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μ. Σουλτς, και ο επικεφαλής της Ευρωζώνης εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί σύντομα τη χώρα μας. Πάντως, η εκπρόσωπός του δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν αυτή η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί έως την Κυριακή.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 15 λεπτών με τον νέο υπουργό Οικονομικών, τον οποίο δεν κατονόμασε, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα, τονίζοντας ότι έχουμε μια «καλή αρχή». Ο επικεφαλής του ευρώ στάθηκε ιδιαίτερα στην αποφασιστικότητα της νέας κυβέρνησης, η οποία διαβεβαίωσε για την προσήλωση της χώρας στο ευρώ.

Tοποθετήσεις

Στις επίσημες τοποθετήσεις η ευρωπαϊκή ηγεσία έδειξε ότι έλαβε υπόψη το ηχηρό μήνυμα κατά της λιτότητας που προήλθε από την Ελλάδα, αλλά διεφάνη παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της σχέσης της επόμενης μέρας δεν θα είναι εύκολες.

Η Ευρωζώνη κατέστησε σαφές ότι πριν εξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί διευκρίνισαν ότι προέχει η χορήγηση παράτασης του ισχύοντος προγράμματος ύστερα από αίτημα της κυβέρνησης, στη συνέχεια ολοκλήρωση της αξιολόγησης και διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και τέλος η διαμόρφωση της σχέσης της επόμενης μέρας.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των κοινοτικών αξιωματούχων για το ελληνικό ζήτημα είναι το γεγονός ότι ήταν από τα θέματα συζήτησης στην τακτική συνάντηση, στο πλαίσιο του διαθεσμικού διαλόγου, που είχαν χθες το μεσημέρι στις Βρυξέλλες οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, αφού ανέφερε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, στη συνέχεια υπενθύμισε ότι υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι συμφωνήθηκαν από κοινού με τις ελληνικές Αρχές. «Θα δούμε ποια θα είναι τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα τα συζητήσουμε», είπε, σημειώνοντας πως δεν διακατέχεται από καμία νευρικότητα επί του θέματος και πως ήταν πάντα λάτρης της Ελλάδας και η θετική του προσέγγιση προς τη χώρα δεν αλλάζει.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι όπως υπήρχαν συζητήσεις με την απερχόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας, έτσι η Επιτροπή θα συνεχίσει τις συζητήσεις της με τη νέα κυβέρνηση. Ερωτηθείς σχετικά, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως δεν υπάρχει διαχωρισμός Βορρά και Νότου στην Ευρωζώνη, ωστόσο, όπως σημείωσε, η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση με εκτεταμένα προβλήματα. Συνεχίζοντας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει πως τα προβλήματα της Ελλάδας είναι σημαντικά και δεν εξαλείφθηκαν εν μια νυκτί, επειδή έγιναν εκλογές.

Ερωτηθείς πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό είναι αδύνατον να εκτιμηθεί, καθώς αναμένονται πρώτα οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι σχηματίστηκε σήμερα κιόλας η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία πιάνει αμέσως δουλειά. Ο ίδιος τόνισε ότι οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές, κυρίως σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες θυσίες και δύσκολες επιλογές, οι οποίες στηρίχτηκαν από την Ευρωζώνη. Οπως είπε, οι προσπάθειες αυτές αποδίδουν καρπούς με την επιστροφή της ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας, ενώ ιδιαίτερα θετικά είναι τα αποτελέσματα στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στην Ελλάδα 141,8 δισ. ευρώ και ότι ο EFSF διακρατεί το 44% του ελληνικού χρέους. Οπως είπε, ο ΕFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας. Ο μέσος όρος ωρίμανσης των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 32 χρόνια.

Οι προθέσεις

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι η Ευρωζώνη αναμένει να δει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης. Εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στις θέσεις των εταίρων της Ελλάδας, οι οποίοι επιμένουν στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στην ανάγκη να ζητηθεί παράταση του ελληνικού προγράμματος. Στο Eurogroup εκπροσώπησε για τελευταία φορά την προηγούμενη κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης.

Εκανε λόγο για αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2015. Οπως είπε, σκληρή στάση επιδεικνύει το ΔΝΤ, από το οποίο η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 9 δισ. ευρώ έως το πρώτο τρίμηνο του 2016. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι πριν από τις εκλογές προσδιοριζόταν περί τα 2,6 δισ. ευρώ, αλλά τώρα έχει αυξηθεί.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr