Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει κονδύλι 215 εκατ. δολαρίων για ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που θα ανέλυε τα γονιδιώματα ενός εκατομμυρίου ανθρώπων αναζητώντας εξατομικευμένες θεραπείες για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.
Η «ιατρική ακριβείας», ένας όρος που αναφέρεται σε θεραπείες κομμένες και ραμμένες στο γονιδίωμα ή το μικροβίωμα κάθε ασθενή, «μας προσφέρει μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που έχουμε δει για νέα ιατρικά επιτεύγματα» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος παρουσιάζοντας την πρόταση.
Το πρόγραμμα, το οποίο προτείνεται για έγκριση από το Κογκρέσο στον προϋπολογισμό του 2016, θα συνδύαζε γενετικά δεδομένα από συνεχιζόμενες, μεγάλες γενετικές μελέτες και παράλληλα θα στρατολογούσε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές για να συμπληρώσει το στόχο του ενός εκατομμυρίου συμμετεχόντων.
Όπως ανέφερε ο Δρ Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH), ο πρωτεύον στόχος της προσπάθειας είναι η κατανόηση της γενετικής του καρκίνου και η ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών. Απώτερος στόχος η εξατομίκευση των θεραπειών για μια γκάμα άλλων ασθενειών.
Σύμφωνα με το Reuters, από τα 215 εκατ. δολάρια που ζητά ο Ομπάμα, τα 200 εκατ. θα πήγαιναν στα ΝΙΗ και τα 10 εκατ. στην υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων FDA. Πέντε εκατομμύρια τέλος, προβλέπεται να διατεθούν για την ανάπτυξη προδιαγραφών ασφάλειας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εθελοντών.
Το εγχείρημα που ανακοίνωσε ο Ομπάμα δεν είναι πάντως το μόνο που φιλοδοξεί να αναλύσει τόσα γονιδιώματα. Η πλέον φιλόδοξη προσπάθεια είναι η μη κερδοσκοπική εταιρεία Human Longevity Inc. του γνωστού επιστήμονα Κρεγκ Βέντερ, ο οποίος είχε καταφέρει να ολοκληρώσει την αλληλουχία του ανθρώπινου γονιδιώματος ταχύτερα από τη δημόσια, διεθνή προσπάθεια.
Στόχος του Βέντερ είναι να αλληλουχίσει ένα εκατομμύριο γονιδιώματα έως το 2010. Ο ίδιος χαιρέτισε μιλώντας στο Reuters το σχέδιο Ομπάμα, εξέφρασε όμως επιφυλάξεις για την ευκολία με την οποία μπορούν να συνδυαστούν βάσεις δεδομένων από διαφορετικά υφιστάμενα προγράμματα.
Το κόστος για την αλληλούχιση ενός πλήρους ανθρώπινου γονιδιώματος κυμαίνεται σήμερα γύρω στα 1.000 δολάρια, οπότε το σχέδιο Ομπάμα θα είχε κόστος άνω του ενός δισ. δολαρίων αν δεν συνδύαζε υφιστάμενες βάσεις δεδομένων.
Newsroom ΔΟΛ