300x200

Στα χαρακώματα για την φημολογούμενη αύξηση των μισθών

Νέο «εμφύλιο» στις τάξεις των εμπόρων προκαλούν οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά και για αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Οι «μικροί» ζητούν αύξηση του μισθού και διατήρηση μόνο των επτά Κυριακών, οι «μεγάλοι» εμφανίζονται προβληματισμένοι για το θέμα των μισθών, ενώ εκτιμούν ότι οι περιορισμοί στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων θα προκαλέσει απώλειες θέσεων εργασίας.

Υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (μεικτά) τάσσεται η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η οποία εκπροσωπεί τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, με βασικό επιχείρημα ότι ένας υψηλότερος κατώτατος μισθός θα τονώσει τη ζήτηση, καθώς η οριακή ροπή για κατανάλωση είναι πολύ μεγαλύτερη στα χαμηλότερα εισοδήματα εν συγκρίσει με τα υψηλότερα.

Το ερώτημα, βεβαίως, που εύλογα προκύπτει είναι πώς οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρομεσαίες, οι οποίες έχουν υποστεί και το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση, θα καλύψουν το αυξημένο κόστος μισθοδοσίας. Η ΕΣΕΕ προτείνει δύο λύσεις: είτε περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών είτε επιδότηση των νέων προσλήψεων με τα χρήματα που σήμερα δίνονται ως επίδομα ανεργίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, με τον κατώτατο μισθό αμείβονται 137.113 εργαζόμενοι στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Συνεπώς η αύξηση του συνολικού ετήσιου κόστους μισθοδοσίας που προκύπτει με βάση την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ είναι 361,8 εκατ. ευρώ, ενώ ανά εργαζόμενο προκύπτει αύξηση του μηνιαίου κόστους μισθοδοσίας κατά 188,46 ευρώ ή κατά 25,2% σε σύγκριση με τα ισχύοντα σήμερα. Στις προθέσεις της ΕΣΕΕ προκειμένου να βρεθεί μια χρυσή τομή είναι να προτείνει μερική επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων υπό την εξής έννοια: αυτές να ισχύουν για τον κατώτατο μισθό, αλλά για το ποσό άνω των 751 ευρώ να ισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις.

Παράγοντες από την άλλη μεγάλων λιανεμπορικών αλυσίδων υποστηρίζουν ότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα στρεβλώσει τον ανταγωνισμό. Οπως επισημαίνουν οι μεγάλες αλυσίδες, σήμερα πληρώνουν υψηλότερους μισθούς και σε κάθε περίπτωση αυτό που δηλώνουν είναι αυτό που καταβάλλουν. Αντιθέτως, οι μικρότερες επιχειρήσεις πληρώνουν μικρότερους μισθούς από αυτούς που δηλώνουν, εμφανίζοντας αυξημένα έξοδα και επομένως μειωμένα κέρδη.

Αντιπαράθεση, όμως, πυροδοτούν και οι επικείμενες αλλαγές στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ταχθεί πλήρως εναντίον της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Την Τετάρτη ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι η πολιτική του για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων θα διαφοροποιηθεί από αυτή της προηγούμενης κυβέρνησης, χωρίς, ωστόσο, να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης υποστήριξε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί εν ισχύι το σκέλος εκείνο του νόμου 4177/2013 που προβλέπει τη λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο με μία μικρή διαφοροποίηση: οι τρεις Κυριακές (μία πριν από τα Χριστούγεννα, μία πριν από την Πρωτοχρονιά και μία πριν από το Πάσχα) να ισχύουν πανελλαδικά, ενώ τις υπόλοιπες τέσσερις να τις αποφασίζουν οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής αγοράς και κοινωνίας. Οι εκπρόσωποι των μεγάλων λιανεμπορικών αλυσίδων από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι εάν επανέλθουμε στην απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο δείκτης απασχολουμένων στο λιανεμπόριο υποχώρησε το γ΄ τρίμηνο του 2014 σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2013 κατά 1%. Στην τελευταία έκθεση της ΕΣΕΕ καταγράφεται αύξηση του αριθμού των μισθωτών που απασχολούνται στο εμπόριο τις Κυριακές, στο 12,3% το 2014 έναντι 9% το 2013. Την ίδια ώρα εμφανίζεται αύξηση του αριθμού των μισθωτών που εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα. Ακριβώς για τον λόγο αυτό δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί εάν η αύξηση του αριθμού των μισθωτών που εργάζονται τις Κυριακές είναι αποτέλεσμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ή πρόκειται για επέκταση του χρόνου εργασίας των ήδη εργαζομένων.

Έντυπη έκδοση ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ