300x200

Σε Γαλλία Η.Π.Α και Γιούνγκερ ελπίζουμε για τεχνική παράταση του προγράμματος

Γιώργος Αλεξάκης

Με συντονισμένο τρόπο το τελευταίο 24ωρο καταβάλλεται προσπάθεια να διαμορφωθεί το πλαίσιο για να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα. Ουσιαστικά ήδη έχουν μπει οι βάσεις για ένα νέο πρόγραμμα, που θα δίνει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και πιθανότατα θα δίνει μια ανάσα δημοσιονομική στα υφιστάμενα ασφυκτικά περιθώρια.

 

Ωστόσο κεντρικό στην προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη είναι να κρατηθεί η ρευστότητα στις τράπεζες. Κι αυτό μάλιστα καθώς σημάδια έδειχναν ότι νέο κύμα φυγής κεφαλαίων θα καυαγραφόταν με το άνοιγμα του γκισέ τη Δευτέρα. Έτσι οι αναφορές του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, για την ανάγκη να μπει τέρμα στη λιτότητα, του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Σαπέν ότι δεν τίθεται θέμα με τη ρευστότητα των τραπεζών αλλά και η άκρως καθησυχαστική τηλεοπτική παρουσία του Αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη στο MEGA ήταν καταλυτικές. Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο και το ταξίδι του Mr Fairfax P. Watsa και η συνάντηση που είχε σε καλό κλίμα με τον κ. Δραγασάκη. Κι αυτό την ώρα που πολλοί θεμσικοί επενδυτές είχαν ρίξει διαύλους με τη νέα κυβέρνηση.

 

Σύμφωνα, πάντως, με όλες τις ενδείξεις η τεχνική παράταση του μνημονίου φέρεται να είναι προ των πυλών. Το πιθανότερο είναι να πάει το πρόγραμμα ως έχει μέχρι το Μάη μέχρι να συνταχεθί το νέο ώστε οι τράπεζες να μη μείνουν χωρίς την ομπρέλα της ΕΚΤ. Παράλληλα πλέον θεωρείται σίγουρη και η κατάργηση της τρόικας. Ωστόσο το ζήτημα είναι ποια θα είναι τα βραχυπρόθεσμα ανταλλάγματα, που διακαώς επιθυμεί η Γερμανία αλλά που η άλλη πλευρά του Ατλαντικού δε θέλει με τίποτα, όπως φάνηκε, να υπονομεύσουν τη συζήτηση.

 

Στο πλαίσιο αυτό κομβικό είναι το ραντεβού της Τετάρτης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλόντ Γιούνκε\ρ καθώς όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θα αναζητηθεί το πλαίσιο της νέας συμφωνίας που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση με την ΕΕ.

 

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA «στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Juncker θα διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες για νέα συμφωνία” και επισήμανε «Μιλάμε όχι για συνέχιση του προγράμματος, αλλά για νέα συμφωνία».

 

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός συναντάται με το θεσμικό υπεύθυνο της Ευρώπης, η Ευρώπη κυβερνάται από θεσμούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης τονίζοντας επί της ουσίας το τέλος της τρόικας για την κυβέρνηση Τσίπρα και πρόσθεσε «εξαρχής επιλέξαμε να επενδύσουμε στη δυναμική των εξελίξεων και όχι στη στατική ανάγνωσή τους, σήμερα αποδίδει η από το 2010 στρατηγική μας για διεθνοποίηση του ελληνικού ζητήματος”.

 

Κατά τον κ. Δραγασάκη η Ελλάδα από “λεπρός” της Ευρώπης γίνεται καταλύτης και επισήμανε “Αντίπαλός μας δεν είναι η Γερμανία. Δεν έχουμε "ελληνογερμανική σύγκρουση". Αντίπαλός μας είναι η πολιτική που ασκείται όλα αυτά τα χρόνια.

 

«Εφαρμόζουμε εθνική και όχι κομματική στρατηγική» σημείωσε και αναγνώρισε ότι “Είμαστε στην αρχή ακόμη όμως και σαφώς υπάρχουν και διαφωνίες, αντιρρήσεις, όπως βέβαια υπάρχουν και συγκλίσεις”.

Και υπογράμμισε «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία περάσματος από την πολιτική της λιτότητας, στην πολιτική της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εν κατακλείδι “η διαπραγμάτευση ξεκίνησε, και η κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη τερματισμού της λιτότητας”, σημειώνοντας ότι «αυτό που πριν τις εκλογές τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και διάφοροι «έγκυροι αναλυτές» χαρακτήριζαν αδύνατο, αποτελεί πλέον αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα".

Το αποδέχονται άλλωστε λένε στο Μαξίμου και "κύκλοι του Eurogroup" με σχόλιο τους στα ΜΜΕ. "Συζητάμε με τους εταίρους μας για τον τερματισμό της αδιέξοδης τοξικής λιτότητας καθώς και για την ανεύρεση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης" αναφέρουν.

Τέλος οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι

  • Η κυβέρνηση έχει προσέλθει στη διαπραγμάτευση με τις θέσεις που είχε διατυπώσει προεκλογικά και τις οποίες ενέκρινε ο λαός στην κάλπη.
  • Η κυβέρνηση επιμένει ότι μόνο με τον τερματισμό της λιτότητας θα πάρει ανάσα η Ελλάδα και θα σταθεροποιηθεί η Ευρώπη
  • Καμιά πλευρά της διαπραγμάτευσης δεν επιδιώκει τη ρήξη. 

Αμοιβαία λύση

Μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα οδηγήσει σε αμοιβαία επωφελή λύση για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζει, με δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, την αποψινή συνάντηση Βαρουφάκη-Σαπέν, στο Παρίσι.

«Η ταύτιση των δύο Υπουργών Οικονομικών σε μία σειρά από κομβικά ζητήματα αποδεικνύει ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκουν πλέον γόνιμο έδαφος στην Ευρώπη» αναφέρει ο κ. Σακελλαρίδης και προσθέτει ότι στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε, με συνέντευξή του στο CNN, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογραμμίζει ότι ο ελληνικός λαός «μπορεί να είναι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει την εντολή που του έδωσε με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα».

Ελληνογαλλική αβρότητα

Στο μεταξύ η  συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με το γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, έγινε σε μια εξαιρετικά φιλική ατμόσφαιρα, το απόγευμα, στο Παρίσι.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε  ότι αυτό που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση είναι «ένα νέο συμβόλαιο», που ο ίδιος θα ήθελε να το ονομάσει «κοινωνικό συμβόλαιο».

Στα ερωτήματα των δημοσιογράφων επανέλαβε ότι δεν είναι προτεραιότα η άμεση εξασφάλιση της επόμενης δόσης, και παραλλήλισε την Ελλάδα με τοξικομανή που για πέντε χρόνια περίμενε τη δόση του.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε, η ελληνική κυβέρνηση ζητά ένα χρόνο «ανάσας» έως το τέλος Φεβρουαρίου για να καταλήξει στις προτάσεις της αναλυτικά για τις μεταρρυθμίσεις, την ανθρώπινη κρίση και το χρέος.
Στη συνέχεια και για ένα εξάμηνο σκοπεύει να έλθει σε επαφές και συζητήσεις με τους θεσμούς και τους εταίρους για τη δημιουργία ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί εως τα τέλη Μαΐου με δεδομένο ότι αμέσως μετά υπάρχουν υποχρεώσεις με τα ομόλογα της ΕΚΤ .

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε την ικανοποίησή του για την ουσιαστική, σχεδόν δίωρη συνάντηση εργασίας που είχε με τον κ. Βαρουφάκη και επανειλλημένα διαβεβαίωσε για τη θέληση της Γαλλίας να «συνοδεύσει» τη νέα ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της.

Συζήτησαν εφ' όλης της ύλης και σύμφωνα με τον κ. Σαπέν οι κοινές τους πεποιθήσεις βασίζονται σε 4 βασικά στοιχεία : Κατ'αρχάς η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, κοινός στόχος είναι η ανάπτυξη, ιδιαίτερα για την Ελλάδα που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ, να έλθει μέσα από τις επενδύσεις, και τέλος ένα αποτελεσματικό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Για τη φορολογική μεταρρύθμιση ο Μισέλ Σαπέν ανακοίνωσε ότι πρότεινε την ενίσχυση της συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση και θέτει στη διάθεσή της τις υπηρεσίες των εμπειρογνωμόνων που διαθέτε.


Πηγή:www.reporter.gr