ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2015
ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ
Επειδή δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο, o Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζει:
«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.
Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.
Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο κι αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».
Η ανωτέρω δηλώσεις έγιναν με αφορμή τα δημοσιεύματα μέσων μαζικής ενημέρωσης τα οποία αναφέρουν :
"Ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων και όχι κούρεμα, ζητά ο Βαρουφάκης " ή "Νέα πρόταση Βαρουφάκη: Ανταλλαγή ομολόγων αντί για διαγραφή χρέους"
Το δημοσίευμα στους Financial Times στο οποίο αναφέρονται τα ΜΜΕ :
"Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά πλέον την ονομαστική διαγραφή χρέους, δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προτείνοντας αντί του «κουρέματος» ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» (menu of debt swaps) με δύο ειδών ομόλογα: Ένα είδος με ρήτρα ανάπτυξης και ένα είδος χωρίς ημερομηνία λήξης.
Ο πρώτος τύπος, τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης. Ο δεύτερος τύπος, τα λεγόμενα «perpetual bonds θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ.
Ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε στους FT ότι η πρότασή του για την ανταλλαγή χρέους θα είναι μία μορφή «έξυπνης μηχανικής χρέους» (smart debt engineering) η οποία επιτρέπει την αποφυγή χρήσης όρων όπως «κούρεμα», πολιτικά απαράδεκτους στη Γερμανία και άλλους πιστωτές.
«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι είναι πως συνδυάζουμε πρωτογενή πλεονάσματα με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.
«Θα πω "βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε την χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μια παραμορφωμένη (deformed) παρά μια μεταρρυθμισμένη (reformed) Ελλάδα"» συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω δημοσιεύματα ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε σε επίσης ότι η Αθήνα δεν θα ζητήσει σε τέτοια περίπτωση την διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας (κούρεμα), το οποίο ανέρχεται σε 315 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντ' αυτού, θα επιδιώξει μια σειρά «ανταλλαγών χρεογράφων», προσφέροντας δύο είδη νέων ομολόγων: το ένα θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ενώ το δεύτερο, το οποίο αποκάλεσε «perpetual bond» (μη εξαγοράσιμες ομολογίες, χωρίς ημερομηνία λήξης που πληρώνουν διαρκώς τόκο), θα αντικαταστήσει αυτά που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Αυτό το οποίο θα πω στους εταίρους μας είναι ότι προετοιμάζουμε έναν συνδυασμό ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στους FT. «Θα τους πω, “βοηθήστε μας να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας και δώστε μας ένα δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε αυτό, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να πνιγόμαστε και η Ελλάδα μάλλον θα παραμορφωθεί, παρά θα αναμορφωθεί”». Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε πως το σχέδιο, θα προβλέπει την ανταλλαγή των υπαρχόντων δανείων από τις ευρωπαϊκές χώρες με ομόλογα που θα συνδέονται με την ανάπτυξη. Όπως αναφέρουν οι FT, η πρότασή του για «έξυπνη μηχανική ανταλλαγή χρέους» διαγράφει τον όρο «κούρεμα» από το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης."